D2D Cargo Services

Sindromi i dhimbjes patellofemorale (gjuri i vrapuesit)

Sindromi i dhimbjes patellofemorale (gjuri i vrapuesit)

Sindromi patellofemoral ose sindromi i dhimbjes patellofemorale është një term që përdoret për të përshkruar dhimbjen rreth patelës ose gjunjëzimit dhe në pjesën e përparme të gjurit.

i njohur edhe si gju i gjurit të Runner ose Jumper, shpesh prek atletët dhe ata që merren me vrap, basketboll dhe sporte të tjera.

Sidoqoftë, sindroma patellofemorale gjithashtu mund të prekë jo-atletët dhe shpesh shihet tek adoleshentët, të rinjtë, punëtorët manualë dhe të moshuarit.

Akademia Amerikane e Mjekëve të Familjes raporton se sindroma patellofemorale është shkaku më i zakonshëm harmoniqhealth.com i dhimbjes së gjurit në popullatë. Mund të shkaktohet nga përdorimi i tepërt i bashkimit të gjurit, traumës fizike ose keqpërdorimit të gjurit.

Faktet e shpejta në sindromën patellofemorale:

 • Sindromi i dhimbjes patellofemorale ndodh kur nervat në tendonët, indet sinoviale dhe kockat rreth dhimbjes së sensit të gjurit.
 • Simptoma më e dukshme e sindromës patellofemorale është një dhimbje e shurdhër, e dhimbshme në pjesën e përparme të gjurit.
 • Një mjek zakonisht do të diagnostikojë sindromën patellofemorale bazuar në një ekzaminim fizik dhe histori mjekësore.
 • Kirurgjia konsiderohet zgjidhja e fundit për sindromën e dhimbjes patellofemorale. Përdoret vetëm në raste shumë të rënda dhe nëse trajtimet e tjera jo-invazive kanë dështuar.

isfarë është ajo?

Fillimi i sindromës patellofemorale mund të jetë graduale ose të rezultojë nga një incident i vetëm. Një gjendje e njohur si chondromalacia patella gjithashtu mund të jetë e pranishme.

Kondromalacia karakterizohet nga një veshje larg dhe zbutja e kërcit rreth gjurit, gjë që çon në inflamacion dhe dhimbje.

Simptomat

Kur një person ka sindromën patellafemorale, dhimbja e tyre në gju mund të bëhet më e keqe kur ata bëjnë ndonjë nga lëvizjet e mëposhtme:

 • gjunjëzimi
 • Squatting
 • Shkallët ngjitëse ose zbritëse
 • Ulur për periudha të gjata kohore

Simptoma të tjera që mund të kenë mund të përfshijnë:

shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sindromi patellofemoral ndodh kur pjesa e pasme e gjurit bie në kontakt me kockën e kofshës. Arsyeja e saktë që ndodh kjo nuk është kuptuar plotësisht, por është e lidhur me:

 • Shpërdorimin e tepërt të gjurit: Aktivitetet që përfshijnë drejtimin ose kërcimin vendosin një tendosje përsëritëse në nyjen e gjurit, e cila mund të çojë në dhimbje në patella.
 • Mosbalancimi i muskujve: Kur disa muskuj, siç janë ato rreth ijëve dhe gjurit, janë të dobëta, ata nuk arrijnë të mbajnë pjesët e trupit ngjitur, përfshirë këtu gjunjët, të lidhur siç duhet. Kjo përfundimisht mund të çojë në lëndime.
 • Trauma: dëmtimi i gjurit, ose operacioni i gjurit, mund të rrisë rrezikun e përjetimit të sindromës së dhimbjes patellofemorale.
 • Faktorët e zakonshëm të rrezikut për sindromën patellofemorale përfshijnë:

 • Mosha: Adoleshentët dhe të rriturit e rinj janë në rrezikun më të lartë të sindromës patellofemorale, megjithëse gjithashtu mund të prekë të rriturit e moshuar.
 • Seksi: Gratë kanë më shumë të ngjarë se burrat të zhvillojnë këtë gjendje, ndoshta për shkak të rrezikut më të madh të çekuilibrit të muskujve dhe këndit më të gjerë të legenit femëror.
 • Aktivitete me ndikim të lartë: Angazhimi në aktivitete me ndikim të lartë ose pesha, duke përfshirë drejtimin, kërcimin ose mbledhjen shkakton stres të përsëritur në nyje, dhe rrit rrezikun e dëmtimit të gjurit.
 • Këmbët e sheshta: Njerëzit me këmbë të sheshta mund të jenë në rrezik më të lartë të sindromës patellofemorale pasi vendosin stres shtesë në nyjet e tyre të gjurit.

Diagnoza

Një mjek do të pyesë për simptomat dhe mund t’i kërkojë një personi të lëvizë këmbët dhe gjunjët në mënyra të caktuara për të kontrolluar paqëndrueshmërinë dhe për të përcaktuar gamën e lëvizjes.

Në disa raste, testet e imazhit, të tilla si rrezet X dhe skanimet MRI, mund të urdhërohen të konfirmojnë një diagnozë dhe të përjashtojnë kushte të tjera.

Trajtimi

Ekzistojnë disa trajtime në dispozicion kur dikush ka sindromën patellofemorale, duke përfshirë:

protokollin e orizit

për shumë raste të sindromës patellofemorale , masa të thjeshta, të tilla si pushimi dhe akulli, mund të jenë të mjaftueshme për të lehtësuar dhimbjen dhe ënjtjen.

Protokolli i orizit, duke qëndruar në pushim, akull, kompresim, lartësi, përfshin pushimin e këmbës, aplikimin e paketave të akullit rregullisht, duke përdorur fashë kompresimi dhe ngritje të gjurit mbi nivelin e zemrës. Protokolli i orizit është më efektiv kur përdoret brenda 72 orëve nga dëmtimi.

Ilaçet

ilaçet kundër-inflamatore (NSAIDs), të tilla si acetaminofeni dhe ibuprofen, mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes dhe ënjtjes që lidhet me sindromën patellofemorale. NSAID-të nuk duhet të merren mbi baza afatgjata për shkak të rrezikut të problemeve gastrointestinale.

Terapia Fizike

Një terapist mund të rekomandojë:

 • Ushtrime dhe shtrirje
 • Një mbajtëse
 • Patella Taping
 • Masazh
 • Modifikimi i aktivitetit

  Ndërsa përdorimi i tepërt i gjurit është një faktor kryesor kontribues në sindromën patellofemorale, modifikimi i aktivitetit është një mënyrë për të zvogëluar dëmtimin e mëtejshëm të gjurit dhe për të parandaluar përsëritjen e gjendjes.

  Njerëzit që përjetojnë sindromën patellofemorale mund të dëshirojnë të zvogëlojnë ose shmangin aktivitetet që përfshijnë veprime të përsëritura me ndikim të lartë, siç janë:

 • Drejtimi
 • Kërcimi
 • Gjunjëzimi
 • Squatting
 • Largimi
 • Shkon lart dhe poshtë shkallëve ose pjerrësi të tjera të pjerrëta
 • Ulur për periudha të gjata të kohës
 • Aerobika e Ujit
 • Përdorimi i makinave eliptike

dhe dritë. Shtrirja futet në gju, dhe mjetet kirurgjikale përdoren për të hequr kërcin e dëmtuar.

Kjo procedurë minimale invazive mund të rrisë lëvizshmërinë dhe të lehtësojë tensionin.

Rastet e rënda të sindromës patellofemorale mund të përfshijnë një operacion në gju për të ndryshuar drejtimin që patella kalon dhe fërkon kundër femurit.

Sindromi Patellofemoral mund të jetë i dhimbshëm dhe i keq.

Ndërsa jo të gjitha rastet mund të parandalohen, mund të merren hapa të caktuar për të zvogëluar rrezikun e problemeve të gjurit. Këto përfshijnë:

 • Mbajtja e ekuilibrit të muskujve: forcimi i muskujve në gju dhe këmbë mund të zvogëlojë rrezikun e çekuilibrit muskulor dhe të kontribuojë në përafrimin e duhur të gjurit.
 • Korrigjimi i këmbëve të sheshta: Veshja e këpucëve mbështetëse të këpucëve dhe këpucëve mund të trajtojë këmbët e sheshta dhe të zvogëlojë stresin shtesë në nyjet e gjurit.
 • Të kesh një peshë të shëndetshme: Mbajtja e shumë peshës trupore vë stres në nyje, duke rritur rrezikun e sindromës patellofemorale. Mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të arrihet duke ngrënë një dietë të ekuilibruar dhe duke u angazhuar në aktivitet të rregullt fizik.
 • Ngrohja para stërvitjeve: Një person duhet të shtrihet gjithmonë dhe të angazhohet në aktivitete të lehta para se të ushtrohet siç duhet. Kjo mund të promovojë fleksibilitet dhe të zvogëlojë dëmtimin.
 • Ndryshimi i regjimeve të trajnimit gradualisht: Rritja e papritur e intensitetit, kohëzgjatjes ose shpeshtësisë së stërvitjeve mund të kontribuojë në dhimbjen e gjurit.
 • Shmangia e stresit në gju: Zgjedhja e aktiviteteve me ndikim të ulët, veshja e këpucëve mbështetëse dhe përdorimi i sytjenave të gjurit gjatë stërvitjeve mund të ndihmojë në uljen e ndikimit në gjunjë dhe këmbë.

Sidoqoftë, shumica e rasteve do të shërohen brenda disa javësh me përdorimin e terapive në shtëpi dhe minimalisht invazive. Punësimi i protokollit të orizit dhe përfshirja në aktivitete me ndikim të ulët përmirëson perspektivën për shumë njerëz.

Mund të duhen deri në 5 muaj për t’u rikuperuar plotësisht, veçanërisht nëse sindroma patellofemorale u soll nga trauma fizike.

 • kockat/ortopedia
 • Dhimbje/anestetikë
 • Mjekësia sportive/palestër

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta burimi dhe Vizaton vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.